Ενέργεια: Οι αθλητές πρέπει να καταναλώνουν επαρκή ποσότητα ενέργειας κατά τη διάρκεια των προπονητικών περιόδων για τη διατήρηση του σωματικού τους βάρους, της υγείας και για μεγιστοποίηση των αποτελέσματα της προπόνησης. Χαμηλή πρόσληψη ενέργειας μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της μυϊκής μάζας, δυσλειτουργία στην έμμηνο ρύση, απώλειας στην πυκνότητα των οστών, αυξημένο κίνδυνο κόπωσης, τραυματισμό, ασθένειες και μια πιο παρατεταμένη διαδικασία ανάκαμψης.

Το σωματικό βάρος και η σύσταση σώματος δεν πρέπει να είναι τα μοναδικά κριτήρια για τη συμμετοχή στον αθλητισμό. Οι καθημερινές ζυγίσεις αποθαρρύνονται. Τα βέλτιστα επίπεδα σωματικού λίπους εξαρτώνται από το φύλο, την ηλικία, την κληρονομικότητα του αθλητή και το είδος του αθλήματος.

 

• Η απώλεια βάρους θα πρέπει να λάβει χώρα κατά τη διάρκεια των διακοπών ή να αρχίσει πριν από την αγωνιστική περίοδο και να περιλαμβάνει ένα εξατομικευμένο διαιτολόγιο από Διαιτολόγο- Διατροφολόγο.

 

• Οι συστάσεις για τους υδατάνθρακες για τους αθλητές κυμαίνονται από 6 έως 10 γραμμάρια/ κιλό ΣΒ. Οι υδατάνθρακες διατηρούν τη γλυκόζη του αίματος σε επιθυμητά επίπεδα κατά τη διάρκεια της άσκησης και είναι απαραίτητοι για την αποκατάσταση του γλυκογόνου των μυών. Το ποσό που απαιτείται για τον κάθε αθλητή εξαρτάται από το σύνολο των ημερήσιων ενεργειακών δαπανών, το είδος του αθλήματος, το φύλο, και τις περιβαλλοντικές συνθήκες.

 

• Οι ανάγκες σε πρωτεΐνη κυμαίνονται από 1,2-1,7 γραμμάριο/ κιλό ΣΒ. Αυτή η πρόσληψη μπορεί εύκολα να καλυφθεί από ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα χωρίς την χρήση συμπληρωμάτων πρωτεΐνης.

 

• Η πρόσληψη λίπους θα πρέπει να κυμαίνεται από 20% έως 35% του συνόλου της ενεργειακής πρόσληψης. Η κατανάλωση λιγότερο από 20% της ενέργειας σε λίπος δεν ωφελεί την απόδοση. Το λίπος είναι μια πηγή ενέργειας και απαραίτητων λιπαρών οξέων, είναι σημαντικό στη διατροφή των αθλητών. Υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δίαιτες δεν συνιστώνται για τους αθλητές.

 

• Οι αθλητές που περιορίζουν την ενεργειακή πρόσληψη ή χρησιμοποιούν ακραίες πρακτικές για την απώλεια βάρους, αποκλείουν μία ή περισσότερες ομάδες τροφίμων από τη διατροφή τους, ή καταναλώνουν υψηλής ή πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες δίαιτες, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο έλλειψης μικροθρεπτικών συστατικών. Οι αθλητές πρέπει να καταναλώνουν δίαιτες που να τους παρέχουν τουλάχιστον τη συνιστάμενη διαιτητική πρόσληψη (RDA) σε μικροθρεπτικά συστατικά.

 

ΥΓΡΑ: Η αφυδάτωση (έλλειμμα νερού που υπερβαίνει 2-3% του σωματικού βάρους) μειώνει την απόδοση της άσκησης. Έτσι, η κατάλληλη πρόσληψη υγρών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση είναι σημαντική για την υγεία και τη βέλτιστη απόδοση. Στόχος της κατανάλωσης είναι να αποφευχθεί η αφυδάτωση κατά τη διάρκεια της άσκησης. Μετά την άσκηση, συστήνεται η κατανάλωση υγρών περίπου (450 έως 675 ml) για κάθε (0,5 kg) σωματικού βάρους που χάθηκε κατά τη διάρκεια της άσκησης.

 

Πριν από την άσκηση, ένα γεύμα ή σνακ θα πρέπει να παρέχει αρκετά υγρά για τη διατήρηση της ενυδάτωσης, να είναι σχετικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και φυτικές ίνες για τη διευκόλυνση της γαστρικής κένωσης και να ελαχιστοποιηθεί η γαστρεντερική δυσφορία, να είναι σχετικά υψηλό σε υδατάνθρακες για να μεγιστοποιηθεί η διατήρηση γλυκόζης του αίματος, να είναι μέτριο σε πρωτεΐνη, να αποτελείται από οικεία στον αθλητή τρόφιμα και να είναι καλά ανεκτό.

 

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, πρωταρχικοί στόχοι για την κατανάλωση θρεπτικών συστατικών είναι να αναπληρωθούν οι απώλειες υγρών και υδατανθράκων (περίπου 30-60 γραμμάρια υδατανθράκων/ώρα) για τη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές για τη διατροφή είναι ιδιαίτερα σημαντικές για αθλήματα αντοχής που διαρκούν περισσότερο από μία ώρα, όταν ο αθλητής δεν έχει καταναλώσει επαρκή τροφή ή υγρό πριν από την άσκηση ή όταν ο αθλητής κάνει άσκηση σε ένα ακραίο περιβάλλον (υψηλή θερμότητα, πολύ κρύο, ή μεγάλο υψόμετρο).

 

Μετά την άσκηση, οι διατροφικοί στόχοι επικεντρώνονται στην επαρκή κάλυψη υγρών, ηλεκτρολυτών, ενέργειας και υδατανθράκων για την ταχύτερη αποκατάσταση του μυϊκού γλυκογόνου. Συστήνεται πρόσληψη περίπου 1,0-1,5 γρ υδατανθράκων ανά κιλό ΣΒ στα πρώτα 30 λεπτά και ξανά κάθε 2 ώρες για 4-6 ώρες μετά ώστε να αναπληρωθούν οι αποθήκες γλυκογόνου. Η κατανάλωση πρωτεϊνών μετά την άσκηση είναι σημαντική ώστε να υπάρχουν τα αμινοξέα για την κατασκευή και επισκευή του μυϊκού ιστού.

 

• Σε γενικές γραμμές, δεν απαιτούνται συμπληρώματα βιταμινών και ανόργανων στοιχείων εάν ένας αθλητής καταναλώνει επαρκή ενέργεια από μια ποικιλία τροφίμων για τη διατήρηση του σωματικού του βάρους. Ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα μπορεί να είναι χρήσιμο αν ένας αθλητής κάνει δίαιτα, αποκλείει από τη διατροφή του ολόκληρες ομάδες τροφίμων, είναι άρρωστος ή αναρρώνει από τραυματισμό, ή έχει μια συγκεκριμένη ανεπάρκεια σε μικροθρεπτικά συστατικά. Συμπληρώματα μεμονωμένων θρεπτικών συστατικών μπορεί να είναι κατάλληλα για ένα συγκεκριμένο ιατρικό ή διατροφικό λόγο (π.χ. συμπληρώματα σιδήρου για να διορθώσει σιδηροπενική αναιμία).

 

• Οι χορτοφάγοι αθλητές μπορεί να είναι σε κίνδυνο για χαμηλή πρόσληψη σε ενέργεια, πρωτεΐνες, λιπαρά και βασικά μικροθρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνη D, ριβοφλαβίνη, ψευδάργυρο και βιταμίνη Β12. Σε αυτή την περίπτωση κρίνεται αναγκαία η δημιουργία εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής από Διαιτολόγο- Διατροφολόγο για να αποφευχθούν τυχόν διατροφικές ελλείψεις.

 

Πηγή: Rodriguez, N. R., DiMarco, N. M., & Langley, S. (2009). Nutrition and athletic performance. Medicine and science in sports and exercise, 41(3), 709-731.

Share