Οι 5 από τις 10 συζητήσεις που πραγματοποιούνται μέσα σε ένα γυμναστήριο έχουν ως αντικείμενο συζήτησης τις πρωτεΐνες . Δεν θα μπω στην διαδικασία να γράψω πληροφορίες για το τι είναι οι πρωτεΐνες , που βοηθούν , πόση ποσότητα χρειαζόμαστε καθημερινά … και τα σχετικά . Δεν μου αρέσει να γράφω πληροφορίες που μπορείτε να βρείτε οπουδήποτε, άκοπα. Δεν υπάρχει λόγος .

 

Για να μου είναι ευκολότερο , θα παραθέσω τις πληροφορίες που σκοπεύω να παραθέσω… με την μορφή μικρών προτάσεων .

 

- Αν κάποιος καταναλώσει 27γρ πρωτεΐνης και κάποιος άλλος 40γρ , δεν γνωρίζουμε ποιος θα πετύχει καλύτερη τιμή πρωτεϊνοσύνθεσης προτού μας γίνει γνωστό το τρόφιμο που κατανάλωσε ο καθένας τους. Είναι πολύ εύκολο τα 27γρ να επιφέρουν σημαντικότερη τιμή .

 

- Η ποιότητα των πρωτεϊνών είναι σημαντικότερη της ποσότητας . Η ποιότητα των πρωτεϊνών (εφόσον μιλάμε για Πρωτεϊνοσύνθεση) ορίζεται από την περιεκτικότητα της τροφής σε λευκίνη . Περισσότερη λευκίνη = αυξημένη Πρωτεϊνοσύνθεση.

 

- Η παρουσία της λευκίνης ενισχύει την Πρωτεϊνοσύνθεση εξαιτίας της σχέσης λευκίνης - mTOR .Τα υπόλοιπα αμινοξέα(η λευκίνη ανήκει στα αμινοξέα) δεν έχουν την ίδια ιδιότητα . Μετά από την κατανάλωση λευκίνης και σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα ,η διαδικασία της πρωτεϊνοσύνθεσης αποκτά την μέγιστη τιμή της .

 

- Η διαδικασία της Πρωτεϊνοσύνθεσης απαιτεί αρκετή ενέργεια(ΑΤΡ) από τα κύτταρα . Μετά από ένα σημείο τα κύτταρα δεν μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες και η Πρωτεϊνοσύνθεση μειώνεται , παρά την παρουσία λευκίνης στο πλάσμα !

 

- Σε παλαιότερο άρθρο μίλησα για την δράση του AMPK το οποίο δεν επιτρέπει να υπάρξει Πρωτεϊνοσύνθεση όταν τα επίπεδα ενέργειας στα κύτταρα είναι πολύ χαμηλά . Συνδέστε τα στο μυαλό σας .

 

- Αν φροντίσουμε να καλύψουμε τις ενεργειακές ανάγκες των κυττάρων την στιγμή που η Πρωτεϊνοσύνθεση βρίσκεται στο Peak της , τότε μπορούμε να παρατείνουμε το χρονικό διάστημα που διαρκεί το Peak . Οι ενεργειακές ανάγκες μπορούν να καλυφτούν με κατανάλωση α) αμινοξέων β) υδατανθράκων γ) α+β.

 

- α) Αμινοξέα = λευκίνη = η λευκίνη μεταβολίζεται από τα μυϊκά κύτταρα με σκοπό την παραγωγή ενέργειας β) Υδατάνθρακες = γλυκόζη = ενέργεια

 

- Η μέση ημερήσια τιμής Πρωτεϊνοσύνθεσης θα είναι μέγιστη αν η κατανάλωση πρωτεϊνών πραγματοποιείται ανά 3-4 ώρες . Όχι ανά 1-2 , ούτε ανά 6.

 

- Δεν υπάρχει γραμμική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της πρωτεϊνοσύνθεσης. Η Χ ποσότητα πρωτεΐνης δεν αυξάνει την Πρωτεϊνοσύνθεση κατά 50% οταν η 2Χ την αυξάνει 100% . Είναι πολύ πιθανό η Χ ποσότητα να μην την αυξάνει καθόλου .

Υπάρχει κατώφλι !

Share